På denna sida finns information för dig som bor i en lägenhet i brf Åsens Oas. Navigera till de olika rubrikerna genom genom att klicka i huvudmeny.

Badrum

Senaste stambytet i lägenheterna (kök och badrum) var 2007.

I källaren relinades rören 2019.

Samtliga badrum har en handdukstork som drivs av cirkulerande varmvatten. Det är rekommenderat att använda draperier i badrummen för att undvika att fukt och vatten kommer på badrums fönstret. Lägenhetsinnehavaren är själv ansvarig för insidan av sitt badrumsfönster.

Balkong

Det är förbjudet att grilla på samtliga balkonger (oavsett kol-, gas- eller elgrill) – detta eftersom det finns stor risk att rök/os drar in i kringliggande lägenheter.

Visa hänsyn till dina grannar om du eller dina gäster röker på balkongen, då röken sprider sig och kan störa. Att kasta fimpar från balkongen är absolut förbjudet. Det både skräpar ner på grannens balkong, men framförallt ökar det brandrisken. 

På balkongen svarar du som bostadsrättshavaren för renhållning och snöskottning. Du svarar även för målning av insida av balkongfront samt golv. Eventuell målning ska utföras utförs enligt bostadsrättsföreningens instruktioner.

Brandskydd

Brandvarnare
Om man inte har brandvarnare bör man skaffa då det är en enkel billig investering som kan rädda liv.
Kontrollera funktionen på din brandvarnare ofta och byt batteri årligen.
Det är de boende som själva ansvarar för att regelbundet testa funktionen och byta batteri.


Trapphus
Vi måste hålla trapphuset fri för utrymning i händelse av brand eller sjuktransport. Därför är det inte tillåtet att förvara cyklar, stolar, barnvagnar eller annat brännbart eller skrymmande i trapphuset.Det kan fatta eld eller hindra vid utrymning.

Cykelrum

Föreningen har två cykelrum som ligger i källaren på husets baksida. Dessa nås via trapphuset med din lägenhetsnyckel eller från baksidan av huset. Man ansvarar själv för att få med sig sin cykel när man flyttar. Eventuellt kvarglömda cyklar slängs efter inventering. Vi meddelar via hemsidan, nyhetsbrev och lapp i trapphus inför en inventering.

Enligt lagen om hittegods (1938:121) har Brf Åsens Oas rätt att rensa kvarglömda cyklar i cykelförråden. I vår förening sker detta på behovsbasis. Om ingen kräver tillbaka sin cykel inom tre månader har föreningen rätt att göra sig av med cyklarna.

El och Gas

Till alla lägenheter i föreningen finns det 3-fas draget. Dock behöver det inte vara dragit till kök eller badrum om inte en tidigare ägare av lägenheten redan gjort det.

Vill du byta ut din gasspis mot en elektrisk spis är detta tillåtet. Innan du låter plugga igen gasanslutningen i lägenheten, kontaktar du Gasnätet i Stockholm för att få ett referensnummer. Det numret uppger du sedan för gasinstallatören som i sin tur meddelar Gasnätet i Stockholm när arbetet är klart. Dina abonnemang hos både Gasnätet Stockholm och Stockholm Gas ska automatiskt sägas upp i och med detta. Du anlitar själv en auktoriserad gasinstallatör för att plugga igen ledningen i din lägenhet (kallas för slopning eller plombering).

Hyra ut i andrahand

Du hittar länken till ansökan om andrahandsuthyrning här. 

Mejla din ansökan till styrelse@brfasensoas.se

Eller skicka din ansökan till:
Brf Åsens oas
c/o William Di Francesco
Inteckningsvägen 85
129 31 Hägersten

Styrelsen tar beslut och kontaktar dig. 

Korttidsuthyrning så kallad Airbnb är inte tillåtet. Detta är en uthyrningsform som behöver tillstånd av styrelsen, precis som andrahandsuthyrning. Detta kommer inte godkännas och med stöd i hyresnämnden gills detta som hotellverksamhet.

Nycklar

Om du behöver kopiera upp nya nycklar ska du vända dig till Certego i Västberga. Föreningen har ett avtal med dem. För att kopiera upp nya nycklar krävs att du kan bevisa att du äger lägenheten. Du behöver med andra ord legitimation och överlåtelseavtal.

https://www.certego.se

Styrelsen har inga reservnycklar till lägenheter eller postfack.

Vill du ha en ny bricka till passersystemet i portarna? Kontakta styrelsen på styrelse@brfasensoas.se

Parkering

Föreningen har 8 parkeringsplatser och dessa är placerade vid gaveln av huset vid port 85. En parkeringsplats kostar 545 kronor i månaden. För närvarande är det kö till platserna och du ställer dig i kö genom att skicka ett mail till styrelsen.

styrelse@brfasensoas.se 

Renovering

Som bostadsrättshavare får du företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd: Ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten och ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten. Vidare gäller att man inte får bygga om i lägenheten så att befintlig ventilationslösning förändras. Ett ventilationsdon i taket får ej byggas in i nytt rum för då finns risk att lägenheten inte uppfyller myndighetskrav för ventilation.

Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera om din renovering genom att sätta upp lappar väl synligt.

På förekommen anledning har vi beslutat att renovering som medför störande ljud endast får förekomma mellan 08.00 -22.00 på vardagar och 10.00 – 22.00 på helger.

Arbeten som medför att man är i trapphusen eller går upp och ner ska också ske innanför dessa tider, detta för våra trapphus hörs väldigt mycket in i lägenheterna. Tänk också på att trapphus och andra allmänna utrymmen används av flera, så städa efter er.

Skadedjur

Om ni har upptäckt att ni har skadedjur i huset eller lägenheten kontakta Anticimex på telefonnummer 075-245 10 00.
För mer information gå in på deras hemsida, www.anticimex.com. Vid skadeanmälan uppge fastighetens gatuadress (Inteckningsvägen 79-85) samt fastighetsbeteckning (Lånekassan 3).

Sopsortering

Våra hushållssopor slängs i avsett kärl, två av tre luckor, som står utanför port 85. Matavfall slängs i den tredje luckan närmast parkeringen. Här kan du läsa vad du ska sortera som matavfall https://www.stockholmvattenochavfall.se/artiklar-listsida/sortera-matavfall/
Portnyckeln används för att öppna luckorna.  Tömning sker i första hand på torsdagar.

Vår återvinning hanteras av Ragn-Sells som tömmer vår källsortering enligt följande: Återvinning av tidningar, pappersförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, plastförpackningar och metallförpackningar slängs i avsedda behållare som finns på Mellanbergsvägen där den korsar Sparbanksvägen.

Grovsopor – Återvinningscentral
För allas trevnad behöver varje medlem ta hand om sina egna grovsopor. Hantering av grovsopor medför stora kostnader för föreningen som måste bekostas av avgiften för lägenheten. Kommunens närmaste återvinningscentral ligger i Sätra.

Säkerhet och ansvar

Tillsammans skall vi förhindra inbrott och skadegörelse. 

Om det uppstår skador på våra hus eller gemensamma utrymmen, skall detta anmälas till fastighetsskötaren eller styrelsen. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader. 

Lämna inte ut portkoden till obehöriga och släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Stäng förråds- och ytterdörrar efter er och se till att de går i lås för att minska risken för inbrott. Skadedjur har tagit sig in via öppna balkong- och ytterdörrar på markplan så lämna ej dessa öppna utan uppsikt.

Brand- och utrymningssäkerheten regleras av brandskyddslagen och enligt lagen får du inte förvara cyklar, barnvagnar, leksaker, mattor, skor, sopor m.fl. saker i trapphuset eller på andra gemensamma ytor. De hindrar brandkår och ambulanspersonal i sina uppgifter och är en stor risk vid utrymning. Du får inte heller förvara brandfarliga och explosiva ämnen i källare, lägenhet eller på balkongen. Var försiktig med levande ljus, håll dem under uppsikt och släck dem när du lämnar hemmet. Kontrollera regelbundet att din brand­varnare fungerar.

Har du frågor eller synpunkter, ta gärna kontakt med styrelsen. 

Trivselregler

Ljud
På förekommen anledning har vi beslutat att renovering som medför störande ljud endast får förekomma mellan 08.00-22.00 på vardagar och 10.00-22.00 på helger. Om du bjuder in till fest vilket man såklart får ha då och då, var god meddela grannarna i förväg och tänk på att dra ner ljudvolymen efter 23.

Trapphus och gemensamma utrymmen
Gemensamma utrymmen ska alltid vara fria från skärp och föremål pga brand- och säkerhetsrisk.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren i mitten på källarkorridoren. För att komma in i tvättstugan använder du din huvudnyckel. I tvättstugan finns en tvättmaskin, en torkmaskin och en större vask. I rummet intill tvättstugan finns även ett rum där du kan hänga upp dina kläder på tork.

Det finns flera sätt att boka tvättid.
Hemsidan – bokatvattid.se
Appen ”Boka tvättid” – Appen finns både för Android och iOS.
Bokningstavlan – Bokningstavlan är placerad vid tvättstugan.

Information om hur du bokar på respektive enhet finns här. Dina inloggningsuppgifter är ditt lägenhetsnummer samt den pinkod du fått på informationsbladet vid lanseringen. Vid frågor, kontakta styrelsen.

Ordningsregler i tvättstugan

  • Tvättstugan får inte utnyttjas utanför de bokningsbara tider som finns angivna i bokningsdokumentet på dörren.
  • Tvättstugan disponeras av den som bokat tid. Max två pass på raken får bokas. Om ett bokat tvättpass inte har påbörjats 30 minuter efter starttid, kan den bokade tiden övertas av någon annan.
  • Det är inte tillåtet att färga kläder/textilier och tvätta mattor i tvättmaskinen.
  • Tvättmaskinen skall vara tömd när tvättiden är slut. Tumlare och hänglinor får användas upp till 45 minuter efter avslutad tvättid.
  • Efter avslutat tvättpass skall maskinernas inkast för tvätt- och sköljmedel rengöras. Dessa tas enkelt loss och spolas av med vatten. Torktumlarens luddfilter ska rengöras. Tvättmaskinerna ska torkas av på utsidan och golvet ska sopas. Glöm inte att stänga fönstret om öppet.
  • Var extra noga med att städa om du tvättat kläder med djurhår på.
  • Om något är trasigt eller saknas i tvättstugan felanmäl detta till fastighetsskötaren ADB och informera styrelsen. Kontaktuppgifter hittar du på Kontakt-sidan.

TV, Bredband och Telefoni

Från och med 2018-04-01 började vårt gruppavtal att gälla för Bredband 100mbit med Tele2. För tv och bredband blir avgiften 129kr / månad. Har du Tele2 sedan tidigare börjar rabatten gälla per automatik på ditt nuvarande avtal.

Abbonemangen heter Bredband 100 och Telefoni Bas.

Upplever du problem med någon av abbonnemangen, vänligen kontakta Tele2 på telefonnummer 90 222 (för bostadsrättsföreingar).

Läs mer om vårt gruppavtal här:

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen